Tur 3D în cimitirele din Iași! Peste 11 mii de euro pentru realitatea virtuală la Eternitatea, Cimitirul Evreiesc și Muzeul Municipal – Galerie Foto

/

Municipalitatea ieșeană a lansat un proiect legat de vizitarea unor monumente istorice din oraș în format 3D. Astfel, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Cimitirul „Eternitatea” din zona Tătărași și Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari vor putea fi vizitate și virtual.

Veste importantă pentru pasionații de istorie. Trei obiective istorice și culturale din Iași vor putea fi vizitate și în format virtual. Muzeul Municipal „Regina Maria”, Cimitirul „Eternitatea” din zona Tătărași și Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari vor putea fi vizitate și 3D. Primăria Iași a încheiat un contract cu firma Innovtour SRL din municipiu pentru realizarea acestei caracteristici. Procedura a costat 56 mii lei (peste 11 mii de euro).

Tur 3D în cimitirele din municipiul Iași

Municipalitatea a detaliat în caietul de sarcini și ce înseamnă acest proiect 3D de realitate virtuală cu cele trei obiective. De altfel, cimitirele sunt trecute ca monumente istorice în aer liber.

„Obiectivul general al proiectelor de investiții îl reprezintă impulsionarea dezvoltării locale, în special a turismului, prin promovarea istoriei prin valorificarea monumentelor culturale și istorice de referință pentru municipiul Iași, Regiunea de Nord-Est și România, respectiv exponatele din cadrul Muzeului Municipal ”Regina Maria” Iași și a monumentelor din Cimitirul Eternitatea și Cimitirul Evreiesc Iași”, se arată în caietul de sarcini.

Cum va arăta proiectul cerut de Primăria Iași?

Firma din Iași va trebui ca în următoarele luni să facă proiectul 3D pentru cele trei obiective din municipiu.

„Digitizarea și digitalizarea sunt cele mai complexe și exacte modalități de a proteja și promova monumente și clădirile istorice, prin scanare 3D și realizarea tururilor virtuale interactive 3D. Digitizarea prin scanare laser 3D a monumentelor din Cimitirul Eternitatea și Cimitirul Evreiesc asigură copia fidelă în format digital a acestora și îi ajută pe specialiștii din domeniu să restaureze monumente istorice cu o precizie foarte bună și costuri mult mai mici. Achiziția este necesară pentru realizarea unui tur virtual 3D la acre poate participa orice persoană, cu condiția să fie conectată la internet”, se mai arată în procedura lansată de primărie. Ce aduce proiectul? Fotografii și filmări panoramice la 360 grade cu echipamente specializate.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Semafoare permanente la Podu Iloaiei, pe drumul european. Iată raportul de monitorizare pe perioada testelor

URMĂTORUL ARTICOL

Cum arată noua parcare de la Aeroportul Iași? Se prelungește interdicția de intrare până pe 14 septembrie – Galerie Foto

Ultimele știri de la Actualitate