Omega-3 este un acid gras cares e gaseste mai ales in carnea anumitor specii de pesti, precum somonul, informeaza AFP.
Astfel, acesti adulti in varsta care mananca peste cu regularitate beneficiaza de o reducere cu pana la 27% a riscului general de mortalitate si de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, afirma cercetatorii de la Universitatea Harvard si de la Universitatea de Stat din Washington.
„Preparatele din peste, bogate in acizi grasi, sunt considerate de multa vreme o hrana sanatoasa, dar putin cercetatori au evaluat pana acum efectele benefice ale acizilor omega-3 asupra sanatatii adultilor in varsta”, a explicat medicul Dariush Mozaffaris, profesor de epidemiologie la Universitatea Harvard, coautor al studiului.
„Rezultatele acestui studiu confirma importanta pe care o are o concentratie suficienta de omega-3 in sange pentru sanatatea cardiovasculara. Ele ne lasa sa credem ca, mai tarziu in viata, aceste binefaceri ar putea sa prelungeasca viata cu mai multi ani”, a adaugat el.
Cercetatorii au analizat 16 ani de statistici, efectuate pe aproximativ 2.700 de adulti de peste 65 de ani in Statele Unite, care au participat la un studiu realizat pe termen lung referitor la sanatatea cardiovasculara, de cercetatorii de la National Institutes of Health (NIH).
Participantii la acest studiu proveneau din trei state americane (Carolina de Nord, Maryland si Pennsylvania) si aveau in general o stare buna de sanatate, la inceputul studiului.
Cercetatorii americani au incercat sa identifice efectele acizilor grasi asupra sanatatii, examinand o serie de biomarkeri din sangele adultilor care nu primeau suplimente de omega-2 provenind din uleiul de peste.
Ei au putut astfel sa evalueze efectele potentiale pe care le are un consum regulat de peste asupra mai multor cauze de mortalitate.
Omega-3 este un acid gras cares e gaseste mai ales in carnea anumitor specii de pesti, precum somonul, informeaza AFP. Astfel, acesti adulti in varsta care mananca peste cu regularitate beneficiaza de o reducere cu pana la 27% a riscului general de mortalitate si de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, afirma cercetatorii de la Universitatea Harvard si de la Universitatea de Stat din Washington.
Omega-3 este un acid gras cares e gaseste mai ales in carnea anumitor specii de pesti, precum somonul, informeaza AFP. Astfel, acesti adulti in varsta care mananca peste cu regularitate beneficiaza de o reducere cu pana la 27% a riscului general de mortalitate si de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, afirma cercetatorii de la Universitatea Harvard si de la Universitatea de Stat din Washington.
„Preparatele din peste, bogate in acizi grasi, sunt considerate de multa vreme o hrana sanatoasa, dar putin cercetatori au evaluat pana acum efectele benefice ale acizilor omega-3 asupra sanatatii adultilor in varsta”, a explicat medicul Dariush Mozaffaris, profesor de epidemiologie la Universitatea Harvard, coautor al studiului.”Rezultatele acestui studiu confirma importanta pe care o are o concentratie suficienta de omega-3 in sange pentru sanatatea cardiovasculara. Ele ne lasa sa credem ca, mai tarziu in viata, aceste binefaceri ar putea sa prelungeasca viata cu mai multi ani”, a adaugat el.
Cercetatorii au analizat 16 ani de statistici, efectuate pe aproximativ 2.700 de adulti de peste 65 de ani in Statele Unite, care au participat la un studiu realizat pe termen lung referitor la sanatatea cardiovasculara, de cercetatorii de la National Institutes of Health (NIH).Participantii la acest studiu proveneau din trei state americane (Carolina de Nord, Maryland si Pennsylvania) si aveau in general o stare buna de sanatate, la inceputul studiului.Cercetatorii americani au incercat sa identifice efectele acizilor grasi asupra sanatatii, examinand o serie de biomarkeri din sangele adultilor care nu primeau suplimente de omega-2 provenind din uleiul de peste.Ei au putut astfel sa evalueze efectele potentiale pe care le are un consum regulat de peste asupra mai multor cauze de mortalitate.