Ultima declaratie politica a Deputatului Constantin Adascalitei

„Domnule Presedinte,

Stimati colegi,

Pe 18 decembrie 1992 Adunarea Generala ONU a adoptat Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase. In Romania 18 decembrie a fost declarata Ziua Minoritatilor Nationale prin hotarare de guvern in 1998, raliindu-se astfel, contextului international. Aceasta data celebreaza prin diverse evenimente multiculturalitatea care in spatiul intra-carpatic oricum a fost si este o realitate in care traim cu totii. Valorile celebrate pe 18 decembrie sunt cele ale tolerantei, dialogului si cunoasterii si colaborarii intre diversele culturi din spatiul in care traim.

Spatiul geografic in care se afla tara noastra astazi a primit si ocrotit de-a lungul istoriei o varietate larga de etnici ai caror urmasi alcatuiesc astazi minoritatile nationale:maghiari, rromi, rusi, lipoveni, evrei, germani, turci, tatari, armeni, bulgari, sarbi, polonezi, greci si chiar italieni. Statistic s-au declarat ca apartinand unei minoritati nationale 11,10% dintre cetatenii intervievati la ultimul recensamant din 2011, adica circa 2 090 000 de persoane. Dintre acestea 06,5% (1 200 000) apartin etniei maghiare, in timp ce 3,3%(621 600) apartin etniei rrome. In cadrul grupurilor etnice cu peste 20 000 persoane s-au inregistrat 50 900 ucrainieni, 36 000 germani, 27 700 turci, 23 500 rusi sau lipoveni si 20 000 tatari. Fata de recensamantul din 2002 s-a inregistrat o crestere a populatiei de etnie rroma de la 2,5 la 3,3 % si o descrestere a populatiei de etnie germana de la 0,28 la 0,20%. In ceea ce priveste limba materna 91% dintre respondenti au declarat limba romana ca fiind vorbita in familie in timpul copilariei, insa in cazul a 6,5% aceasta este limba maghiara.

Studiile privind geografia intolerantei fata de minoritatile etnice indica Moldova si Capitala drept cele mai intolerante regiuni, in timp ce Banat-Crisana-Maramures este cea mai toleranta regiune a tarii, atat din punct de vedere etnic cat si religios. Nu credem ca in Romania situatia este mai grava ca in democratiile consolidate din Europa, insa constientizarea curentelor pro-discriminare si promovarea luptei impotriva acestora este o necesitate care tine de imaginea europeana si insasi demnitatea poporului roman. Vedem totusi din experienta popoarelor europene ca lucrurile merg mai bine in comunitatile unde exista armonie, intelegere si respect reciproc. Lupta anti-discriminare trebuie promovata incepand de la clasa politica si terminand cu ONG-urile, pana la scoala din cel mai izolat catun romanesc. Poporul romanesc, eminamente crestin, are vocatia iubirii aproapelui chiar daca acesta este de alta culoare, alta religie sau tine obiceiuri si traditii diferite.

Dragi colegi, sa nu uitam ca toleranta si buna intelegere sunt institutionalizate, insa tin de fiecare individ in parte.Acesta este si scopul declaratiei mele de astazi, sa purtam mesajul anti-discriminare prin intreaga noastra societate stratificata, pentru combaterea intolerantei si educarea noilor generatii pentru o convietuire in pace si armonie alaturi de toate minoritatile nationale.

Va multumesc pentru atentie”.

Sursa: declaratie politica a Domnului Deputat Petru Movila

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Perchezitii la firma de taxi RVR! Politia a rascolit sediul firmei

URMĂTORUL ARTICOL

Ce spune Cristina Dobre despre preluare noii functii de manager de la Elena Doamna

Ultimele știri de la Comunicate de presa