În urmă cu trei ani, CJ Iași aproba un proiect privind modernizarea mai multor drumuri județene din jurul municipiului, pentru a le transforma într-o centură ocolitoare. Proiectul a fost depus pentru finanțare cu fonduri europene. Iar acum autoritatea județeană face ultimii pași pentru implementarea investiției respective.
Centura ocolitoare a municipiului Iași intră în linie dreaptă. Proiectul derulat de Consiliul Județean Iași, cu finanțare europeană, are un buget de 53,5 milioane de euro și prevede reabilitarea mai multor tronsoane de drumuri județene. Este vorba de reabilitarea/modernizarea a 56,508 km de drumuri județene conectate la TEN-T până în anul 2030. Consiliul Județean Iași vrea să treacă la reabilitarea DJ248B Vânptori – Lețcani (lungime de 16,32km), DJ 248A Voinești (2,21 km), DJ 248F Voinești – Mânjești-Budești (6,007 km), DJ 248C Budești – Piciorul Lupului – Ciurea (10,486 km), DJ 248D Ciurea- Bârnova – Tomești – Holboca (19,069 km), DJ 249 A limita mun. Iași – Holboca (intersectie DJ 248D)- 2,415 km.
Un milion lei în plus la proiectul centurii ușoare
Consiliul Județean Iapi va aloca însă aproape un milion lei în plus (200 mii euro) în contul unor cheltueli neeligibile pentru acest proiect.
„Se aprobă cheltuielile neeligibile în sumă de 927.115,63 lei, inclusiv TVA, pentru activitatea de asistență tehnică în cadrul proiectului sprijin la nivelul regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile de mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură”, prin care se va finanța elaborarea documentației tehnico- economice aferentă proiectului privind înființarea centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași”, se arată în proiectul de hotărâre.
Obiectivul proiectului: decongestionarea traficului
CJ a arătat că obiectul principal al proiectului ține de decongestionarea traficului din zona municipiului Iași.
„Modernizarea acestor drumuri județene ar descongestiona traficul rutier în intravilanul localității lași și ar duce la o conservare a imobilelor de pe traseul de tranzit și nu în ultimul rând ar conduce la facilitatea legăturilor între localitățile limitrofe. Prin modernizarea tronsoanelor de drum se vor ameliora condițiile de mediu prin reducerea noxelor eliminate în atmosferă, precum și prin diminuarea zgomotelor și vibrațiilor produse de circulația autovehiculelor. După modernizare, drumul va corespunde din punct de vedere tehnic standardelor europene în vigoare privind siguranța rutieră, astfel încât circulația se va desfășura în condiții de siguranță și confort”, se mai arată în nota CJ Iași.