ULTIMĂ ORĂ:

Un document de senzatie din arhiva Vaticanului poate schimba in intregime istoria Cavalerilor Templieri si istoria pontificatului lui Clement al V-lea. Vezi detalii

Un document de senzatie din arhiva Vaticanului poate schimba in intregime istoria Cavalerilor Templieri si istoria pontificatului lui Clement al V-lea. Vezi detalii
Citit : 7 views Comentariu

 

 

 

Un document de senzatie din arhiva Vaticanului poate schimba in intregime istoria Cavalerilor Templieri si istoria pontificatului lui Clement al V-lea, in timpul caruia a fost dizolvat Ordinul, in ciuda faptului ca Papa insusi a fost cel care i-a absolvit de orice vina pe cavalerii-calugari.

Agentiile de presa din Italia au transmis stirea referitoare la descoperirea in arhivele secrete ale Vaticanului a acestui document pe care omenirea il cauta de cateva secole si care redeschide procesul Templierilor, absolvindu-i de orice vina si ridicand acuzatiile formulate si condamnarea tribunalului din anul 1308.

 

Copia procesului a fost descoperita de cercetaroarea Barbara Frale, si a fost publicata de periodicul „Hera”. Barbara Frale a descoperit acest pergament care poarta inscrisul papei si care precizeaza ca, incepand din vara anului 1308, Papa Clement al V-lea, in ciuda a ceea ce s-a crezut pana in zielele noastre, ridica toate acuzatiile de erezie formulate impotriva Marelui Maestru al Ordinului, Jacques de Molay, si a celorlalti mari demnitari. 

 

Pana in prezent, cercetatorii considerau ca documentul s-a pierdut pentru posteritate, impreuna cu celelelalte pergamente care fac trimitere la Templieri, atunci cand Napoleon a preluat arhivele de la Vatican si le-a adus la Paris. Dupa caderea Regatului Ierusalimului, Templierii au revenit in Franta. In anul 1312, regele francez Filip cel Frumos, dusmanul declarat al Ordinului, impune dizolvarea acestuia. Regele forteaza mana Papei sa desfiinteze Ordinul, facand referire la procesul in cursul caruia Templierii ar fi fost condamnati. 

 

In opinia istoricilor, decizia curajoasa a Papei Clement al V-lea care, dupa cum bine stim, nu a facut nimic sa impiedice caderea Ordinului, ofera dovada ca acest Papa, prizonier in palatul pontifical din Avignon, nu era total dependent de Coroana franceza. El a avut initiativa de a salva Ordinul tinand cont de pocainta cavalerilor si de cererea lor de a reveni in sanul Bisericii. Regele francez nu a tinut insa cont de pozitia Papei si a lichidat Ordinul. 

 

Documentele descoperite la VATICAN aduc la lumina un fapt exceptional –masacrul din perioada medievala a Cavalerilor Templieri, acuzati de „erezie, idolatrie si sodomie” – episod care continua sa ramana invaluit in mister – s-a produs efectiv si in ciuda faptului ca insusi Papa ii exonerase in cadrul unui proces secret. 

 

Aceasta dezvaluire il va obliga pe actualul Papa, care a cerut iertare intregii lumi musulmane pentru cruciade, sa ceara scuze in public si pentru persecutia la care a fost supus unul din cele mai importante ordine ale cruciatilor. Cavalerii Templieri, ale caror putere si bogatii legendare continua sa ne fascineze, au fost desfiintati ca ordin de Papa Clement al V-lea la Conciliul de la Vienne (Franta) din anul 1312. 

 

Conform punctului de vedere publicat in cotidianul catolic „L’Avvenire”, toate dosarele intocmite la ancheta pontificala s-au pierdut in timpul jefuirii Vaticanului de catre armatele lui Napoleon care au invadat Italia in secolul al XVIII-lea, si ca recuperarea acestora este un eveniment remarcabil. 

 

Marele Maestru al Templierilor, Jacques de Molay, a fost ars pe rug din ordinul regelui francez Filip al IV-lea (cunoscut si sub numele de Filip cel Frumos) care, dorind sa isi insuseasca domeniile si tezaurul templier, a pornit o campanie-fulger de arestari in zorii zilei de vineri, 13 … 1307, si a trecut la torturarea Templierilor. Cel putin 2,000 de Cavaleri Templieri au fost ucisi in incercarea de exterminare a Ordinului. 

 

Barbara Frale, cercetator la Scoala de Studii Paleontologice de pe langa Vatican, sustine ca istoricii impartasesc in unanimitate opinia conform careia Papa Clement al V-lea, el insusi de origine franceza si fost arhiepiscop la Bordeaux, a fost slab si s-a lacast manevrat, acceptand planul lui Filip cel Frumos de a desfiinta Ordinul Templier si de a pune mana pe bogatiile lui.