Un grup de profesori si cercetatori din cadrul Facultatii de Mecanica, de la Universitatea Tehnica Gh. Asachi, ar putea contribui la proiectul european ELI-NP dedicat celui mai mare laser din lume

 

 

 

O noua performanta pentru Universitatea Tehnica (UTI) Gh. Asachi. Un grup de profesori si cercetatori din cadrul Facultatii de Mecanica ar putea contribui la proiectul european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics – n.r.), dedicat celui mai mare laser din lume.

Acesta va demara prin construirea unui complex in localitatea Magurele. „Intregul proiect pe care il deruleaza Facultatea de Mecanica, prin Universitatea Tehnica Gh. Asachi, implica mai multe paliere. Noi am purtat deja discutii pentru dezvoltarea unui program masteral ce-i va implica pe tinerii si profesorii de la noi in cadrul realizarii Complexului de Cercetare Nucleara de la Magurele. Deocamdata, suntem la nivel de parteneriat urmand ca, in viitor, sa vedem cum se va concretiza acesta. Oricum, noi avem un laborator unde se foloseste tehnologia laser”, a specificat prof. univ. dr. ing. Cezar Oprisan, decanul de la Mecanica. De reamintit ca unitatea de invatamant superior ieseana are un grup de cercetatori straini care activeaza la Iasi si contribuie la programe pentru celebra companie Airbus. Cercetarea este efectuata în cladirile facultatii. In plus, unele proiecte cuprind cooperari cu alte universitati din tara si din strainatate, cât si cu mari companii industriale. Aici trebuie mentionate cele cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Tehnica – ICEMENERG din Bucuresti. Pe de alta parte, la Magurele se va construi un complex dedicat celui mai mare laser din lume. Cladirea, unde ar putea lucra si iesenii, va fi construita pe amortizoare seismice, pentru a se evita un dezastru ce ar putea fi provocat de vibratii, iar corpul dedicat fasciculului gama va avea nu mai putin de 12 niveluri subterane. „De o complexitate si performanta fara precedent în tara noastra, proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics reprezinta nu doar avangarda cercetarii în domeniul laserelor la nivel mondial, ci si o oportunitate de a explora noi frontiere în domenii diverse, precum fizica nucleara, stiinta materialelor sau stiintele vietii. Din convingerea ca aceasta oportunitate poate deveni un avantaj competitiv pentru România numai cu ajutorul comunitatii stiintifice, Ministerul a decis sa sustina asa ceva”, a declarat Mihnea Costoiu, ministrul Delegat pentru Cercetare al MEN. 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie ieseni! Incepe schimbarea la fata a Parcului Copou

URMĂTORUL ARTICOL

Premiera nationala la Iasi! Duminica, 15 decembrie, puteti admira un show video 3D pe Palatul Culturii

Ultimele știri de la Actualitate