studiu_creier_si_telefon

Un studiu suedez despre utilizarea telefoanelor mobile a scos la iveala o legatura intre expunerea la radiatii electromagnetice si riscul tumorilor la creier: Risc de 300% pentru utilizarea pe termen lung

Un studiu suedez despre utilizarea telefoanelor mobile a scos la iveala o legatura intre expunerea la radiatii electromagnetice si riscul tumorilor la creier.

Un studiu suedez despre utilizarea telefoanelor mobile a scos la iveala o legatura intre expunerea la radiatii electromagnetice si riscul tumorilor la creier.

Telefoanele mobile emit o forma de radiatii electomagnetice neionizate care pot fi absorbite de celulele si tesutul din zona cu care vin in contact, precum capul si gatul.

Risc de 300% pentru utilizarea pe termen lung

Acest nou studiu sugereaza ca persoanele care folosesc telefoane mobile pentru mai mult de un isi cresc cu 70% riscul de cancer la creier. Cei care folosesc telefoane mobile pentru mai mult de 25 de ani, riscul creste cu 300%

12 ani, timp de 5-6 ore pe zi, a vorbit la telefonul mobil italianul Innocente Marcolini, diagnosticat cu tumora la creier

Anul trecut, justitia italiana a dat castig de cauza unui om de afaceri de 60 de ani, care sustine ca a facut o tumora pe creier din cauza celularului, da din nou apa la moara teoriei care acuza telefoanele mobile de efecte nocive asupra sanatatii. Experti romani, dar si institutii prestigioase, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda precautie in folosirea telefoanelor mobile, mai ales cand vine vorba despre copii.

„Radiatii posibil cancerigene”

La jumatatea anului trecut, Organizatia Mondiala a Sanatatii a incadrat radiatiile provenite de la telefoanele mobile in categoria „posibil cancerigene”. Cafeaua si DTTul sunt in aceeasi categorie. A fost pentru prima data cand aceasta institutie are o reactie clara, dat fiind faptul ca studiile realizate de-a lungul vremii au prezentat concluzii diametral opuse: unele au aratat ca mobilul este inofensiv, altele ca determina dezvoltarea de tumori maligne. Presedintele grupului de cercetare care a impus decizia OMS, Jonathan Samet de la Universitatea din California de Sud, SUA, a declarat ca datele existente sunt suficient de puternice pentru a incadra efectele vorbitului la mobil in categoria 2B, de risc crescut de cancer.

Violeta Calota, fizician la Institutul National de Sanatate Publica, a declarat pentru EVZ ca datele de la OMS nu sunt neaparat motiv de ingrijorare. „OMS arata ca e posibil sa existe un risc, insa e nevoie de studii pe termen lung pentru concluzii mai clare. Totusi, ca precautie, ar fi bine sa limitam expunerea la aceste radiatii”. Nu in ultimul rand, protejati copiii: cu cat sunt mai mici, cu atat influenta e mai nociva.

Oncologul american Nick Tate, fost purtator de cuvant al American Cancer Society, spune ca in absenta unei dovezi definitive care inlatura orice suspiciune legata de mobile, ele ar trebui folosite cu moderatie, mai ales de copii. Medicul recomanda:
Folositi o casca cu fir si microfon extern sau o perche de casti fara fir, precum dispozitivele cu Bluetooth;

Folositi telefonul pe difuzor, pentru a-l tine la distanta de cap;

Invatati copiii sa trimita mesaje in loc sa sune. Cu cat sunt mai mici, cu atat influenta e mai nociva;

La volan, folositi un dispozitiv fara fir cu antena in afara masinii;

Daca semnalul e slab, inchideti telefonul si sunati cand revine. Telefonul emite radiatii puternice cand cauta semnal.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Panica la CSMS Iasi dupa al doilea esec in ultimele trei meciuri, antrenorul Costel Enache vazandu-si postul amenintat. Constantenii s-au impus la limita, cu scorul de 1-0 (1-0) prin golul marcat de Silvasan

URMĂTORUL ARTICOL

Cadrele medicale din Romania vor intra, in luna noiembrie, in greva generala! Vezi detalii

Ultimele știri de la Sanatate