Unde ajung cele mai mari subvenţii din agricultură

Primele zece companii, care au obţinut subvenţii totale în valoare de 29 de milioane de euro în campania din 2013 prin Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS), sunt deţinute de fermieri din judeţele Brăila, Vaslui, Teleorman, Galaţi și Tulcea.

  „Aproximativ 50% din suprafaţa agricolă din România este deţinută de fermierii mari. Circa 1% din fermierii din România deţin o suprafaţă de 5,2 milioane de hectare din cele 10 milioane de hectare agricole. Există un număr mare de agricultori care deţin suprafeţe foarte mici“, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Constantin a mai arătat că 8.600 de fermieri deţin terenuri agricole cu suprafeţe între 50 şi 100 de hectare, iar 13.100 de agricultori au peste 100  de hectare fiecare.

Potrivit datelor furnizate de APIA, la solicitarea Capital, SC Agricost SRL, unde acţionar majoritar este Constantin Duluţe, a încasat subvenţii pe suprafaţă în valoare de 9,7 milioane de euro. În acelaşi timp, Comcereal, firmă controlată de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a obţinut de la APIA 4 milioane de euro. Pentru campania de plăţi pe suprafaţă din 2013, omul de afaceri Ioan Niculae a încasat 2,6 milioane de euro, prin intermediul S.C. Interagro Thomas Gostner, acţionarul majoritar al SC Delta-Rom Agriculture SRL, a primit anul trecut, 2,3 milioane de euro, prin plăţile directe pe suprafaţă. Compania Agrocov, deţinută de Andrei Banaga şi Ion Bujor, a încasat cea mai mare subvenţie din judeţul Galaţi şi anume 2,2 milioane de euro.

Cel mai mare subvenţionat din Ialomiţa este compania Zimbrul SA, care a obţinut, în campania 2013, circa 1,7 milioane de euro prin SAPS. În Timiș, cea mai importantă subvenţie a primit-o firma Cross Wind, administrată de Koefoed Hans Henrik Brandt şi Rosgaard Bent: 1,6 milioane de euro.

Laoun Youssef şi Sarkis Sarkis deţin firma Maria Trading din Călăraşi, care a obţinut o subvenţie de la APIA de 1,4 milioane de euro. Și Cervina, firma lui Andrei, fiul omului de afaceri Mihai Anghel, a obţinut, anul trecut, subvenţii în valoare de 1,4 milioane de euro. În județul Alba, cel mai important fermier este Ioan Popa, fondatorul şi directorul general al companiei Transavia. Suma primită de acesta de la APIA a fost de 1,3 milioane de euro.

Sursa: Capital.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Rugăminte inedita a unui primar din Vrancea către Victor Ponta

URMĂTORUL ARTICOL

Cele mai mari şi cele mai mici dobânzi la depozitele în lei cu scadenţa la trei luni

Ultimele știri de la Economic