Unul din cele mai iubite alimente din România ar putea fi pe cale de dispariţie. O directivă a Uniunii Europene interzice folosirea unor serii de aditivi alimentari ce sunt folosiţi în special la fabricarea micilor.
În total în România producătorii vând mititei în valoare de 50 milioane de euro. Produsele interzise sunt: carbonaţii de sodiu, un conservat şi un antioxidant. Potrivit prevederilor legale, de la 1 iunie producţia de mici sub actuala reţetă va fi interzisă. „Sunt câteva confuzii de exprimare. Nu este vorba de interzicerea aditivului, ci de faptul ca am uitat să cerem permiterea aditivului”, a explicat preşedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea, la Digi24. El a explicat că „bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carnea crudă tocată, dar se poate folosi şi când vrei sa maschezi un miros al cărnii. De aceea Uniunea Europeană nu l-a agreat. Prima reţetă cunoscută de mici datează din 1902 şi ca aceasta specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. E folosit pentru a frăgezi compoziţia şi a păstra compoziţia. Dacă nu se foloseşte bicarbonat, micul seamănă cu o chiftea”. „Vina noastra a fost că nu ne-am trezit foarte devreme să cerem introducerea bicarbonatului într-un produs tradiţional. Au fost discuţii sterile şi ne-am trezit că se interzice”, explică Minea. O derogare ar putea fi soluţia acestei probleme, mai spune acesta: „Nu e o situaţie tragică, va fi cerută o derogare. Sunt sigur că va fi obţinută”. Răspunzând unei întrebări premierul Victor Ponta a spus şi el că micii nu se vor interzice, el nu a oferit însă şi detalii tehnice să explice cum va proceda.
Unul din cele mai iubite alimente din România ar putea fi pe cale de dispariţie. O directivă a Uniunii Europene interzice folosirea unor serii de aditivi alimentari ce sunt folosiţi în special la fabricarea micilor.
Unul din cele mai iubite alimente din România ar putea fi pe cale de dispariţie. O directivă a Uniunii Europene interzice folosirea unor serii de aditivi alimentari ce sunt folosiţi în special la fabricarea micilor.
În total în România producătorii vând mititei în valoare de 50 milioane de euro. Produsele interzise sunt: carbonaţii de sodiu, un conservat şi un antioxidant. Potrivit prevederilor legale, de la 1 iunie producţia de mici sub actuala reţetă va fi interzisă. „Sunt câteva confuzii de exprimare. Nu este vorba de interzicerea aditivului, ci de faptul ca am uitat să cerem permiterea aditivului”, a explicat preşedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea, la Digi24.
El a explicat că „bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carnea crudă tocată, dar se poate folosi şi când vrei sa maschezi un miros al cărnii. De aceea Uniunea Europeană nu l-a agreat. Prima reţetă cunoscută de mici datează din 1902 şi ca aceasta specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. E folosit pentru a frăgezi compoziţia şi a păstra compoziţia. Dacă nu se foloseşte bicarbonat, micul seamănă cu o chiftea”. „Vina noastra a fost că nu ne-am trezit foarte devreme să cerem introducerea bicarbonatului într-un produs tradiţional. Au fost discuţii sterile şi ne-am trezit că se interzice”, explică Minea.
O derogare ar putea fi soluţia acestei probleme, mai spune acesta: „Nu e o situaţie tragică, va fi cerută o derogare. Sunt sigur că va fi obţinută”. Răspunzând unei întrebări premierul Victor Ponta a spus şi el că micii nu se vor interzice, el nu a oferit însă şi detalii tehnice să explice cum va proceda.