Vacanțe distruse pentru zeci de turiști: Înșelătorii în valoare de milioane de euro cu vile de lux în stațiuni celebre

Vacanțele de vis ale zecilor de turiști în Grecia, Spania, Italia, Olanda, Franța și Austria s-au transformat într-un coșmar după ce au căzut în capcana unor escroci români care le-au închiriat vile de lux în stațiuni celebre la prețuri incredibil de avantajoase. Acești turiști și-au plătit chiria în conturile escrocilor și au descoperit, la sosirea la destinație, că au fost înșelați, conform informațiilor prezentate de ziare.com.

Șocul a fost cu atât mai mare pentru că turiștii credeau că efectuează tranzacțiile prin intermediul unor site-uri de încredere, printre care Airbnb și Booking. Prejudiciul în acest caz este uriaș, depășind 2,5 milioane de euro, iar gruparea de escroci, formată din zeci de persoane, era specializată și în alte tipuri de înșelăciuni online.

Escrocheria cu vilele de lux a funcționat perfect, iar în spatele acestei afaceri ilegale se aflau români, mulți dintre ei din Vâlcea, care aveau competențe în tranzacții online și internet banking. Escrocii au creat sute de conturi folosind documente false și angajând tineri fără experiență, dornici să câștige bani ușor. Conturile au fost deschise în bănci din Europa (Spania, Italia, Muntenegru, Croația, Ungaria etc.) și chiar în Mexic.

Tineri, unii dintre ei având doar 18 ani, erau atrași în această schemă cu sume mici, între 200 și 300 de lei. În schimbul banilor, aceștia își deschideau conturi în numele lor și lăsau escrocilor accesul la acestea. Uneori, erau angajați pentru a scoate banii din conturile respective, iar sumele erau trimise prin servicii poștale, ascunse în jucării de pluș sau în carcasele unor imprimante.

Aceste conturi, în număr de câteva sute, erau folosite în escrocherie. Liderii grupului postau anunțuri de închiriere pe site-uri foarte cunoscute, precum HomeAway, Easypiso, Airbnb, Idealista.es, Imobiliare.it, fotocasa.com.

Escrocii nu se ocupau de stațiuni obișnuite, ci alegeau orașe din Europa extrem de populare printre turiști și stațiuni de lux, unde proprietarii închiriau vile de vacanță cu sume de mii de euro. Ei utilizau imagini cu vile frumoase pe care le ofereau cu prețuri mult mai mici, astfel că nu le lipsea niciodată de clienți.

De exemplu, unul dintre turiști relatează:

„Persoana vătămată a vrut să închirieze un apartament în Alicante, Spania, și a găsit o ofertă avantajoasă pe site-ul www.fotocasa.es, la un preț de 400 de euro. După ce a fost interesată de proprietate, a încercat să ia legătura cu proprietarul prin telefon. După câteva zile, a fost contactată prin Whatsapp de presupusul proprietar, care s-a prezentat ca fiind Rybicki și a fost redirecționată către un link care părea a fi de la Airbnb, deoarece avea logo-ul companiei. I s-a cerut să plătească 1.200 de euro pentru chirie și garanție. Persoana, convinsă că este o ofertă reală și că tranzacția se va face prin intermediul companiei Fotocasa, a transferat suma de 1.200 de euro în contul indicat de proprietar. Cu toate acestea, după plata efectuată, victima nu a mai fost contactată pentru predarea cheilor.”

Situații similare au avut loc în Mikonos (Grecia), Tarragona (Spania), Barcelona (Spania), Solden (Austria), Sant Cugat del Vallès (Spania), Alicante (Spania), Milano (Italia), Amsterdam (Olanda), Munchen (Germania), La Villa Calvi (Franța), Ibiza (Spania) și multe altele.

Turiștii erau convinși că interacționează cu adevărații proprietari ai vilor și plăteau suma cerută. Deoarece erau vorba despre stațiuni de lux, prețurile nu erau deloc mici, pornind de la 2.000-3.000 de euro. Escrocii știau cum să mascheze înșelătoria, chiar trimițând e-mailuri de confirmare de la adrese care conțineau cuvintele „booking” sau „airbnb”.

De exemplu, în altă situație, o persoană dorea să închirieze o vilă în Calvi, Franța, și a găsit o ofertă avantajoasă pe Airbnb. După ce a discutat cu presupusul proprietar de la o adresă de e-mail falsă, i s-a cerut să efectueze plata într-un cont bancar. Pentru a câștiga încrederea, a primit chiar și un e-mail de confirmare de la automated@booking-express.info și payment@bookings-confirmation-support.com, care conținea un contract fictiv de închiriere cu logo-ul Airbnb și detalii despre tranzacție, cu plata fiind făcută într-un cont de garanție. Adresele de e-mail erau false, dar se asemănau cu adresa oficială a companiei și își propuneau să creeze impresia că persoana discuta cu reprezentanții reali ai Airbnb. În realitate, aceste adrese erau folosite de escroc pentru a trimite victimei detalii despre tranzacție și o factură falsificată. Deși a fost convinsă de autenticitatea ofertei, persoana a transferat suma de 2.918 euro din contul său.

Există mai multe astfel de cazuri, iar turiștii înșelați s-au constituit părți civile și își cer banii înapoi în instanță.

Dosarul escrocilor români a fost investigat de autoritățile române, iar cauza a fost trimisă în judecată la Tribunalul Vâlcea. Deși au fost condamnați la închisoare, escrocii au contestat pedepsele și cazul este în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Pitești.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Twitter a căzut în toată lumea

URMĂTORUL ARTICOL

Elon Musk a făcut anunțul. Ce măsuri a luat după ce a picat Twitter-ul?

Ultimele știri de la Fără categorie