ULTIMĂ ORĂ:

Val de eliberari odata cu aplicarea noului cod penal. Portile inchisorilor deja s-au deschis pentru primii norocosi. In jur de 400 de detinuti spera sa plece acasă in aceste zile

Val de eliberari odata cu aplicarea noului cod penal. Portile inchisorilor deja s-au deschis pentru primii norocosi. In jur de 400 de detinuti spera sa plece acasă in aceste zile
Citit : 3 views Comentariu

 

 

 

Noul Cod Penal, mană cerească pentru infractori. Aproape toţi speră să fie eliberaţi. Sute de dosare sunt analizate de instantele din întreaga ţară

. Numai la Vaslui s-au depus 150 de solicitări. Asta înseamnă că 15% din detinuţii din Vaslui ar putea beneficia de o reducere a pedepsei sau au putea fi eliberaţi. Primii deţinuţi care părăsesc închisoarea sunt prostituatele. În noul Cod Penal, prostituţia nu mai este considerată infracţiune.

 

„Minorul nu a fost adus la instanţă. Comisia penitenciarului a trimis la tribunal dosarul acestuia, iar judecătorul a dispus încadrarea lui într-un centru educativ”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei. Decizia instanţei a fost deja transmisă penitenciarului unde minorul execută pedeapsa.

 

La nivelul instanţei Tribunalului Bucureşti, a adăugat Laura Andrei, se mai află alte şapte dosare ce urmează a fi analizate, în urma cărora deţinuţii, inclusiv minori, ar putea beneficia de aplicarea legii penale mai favorabile.

 

Judecătorul Laura Andrei a mai precizat că, pe lângă dosarele aflate la TB, la Judecătoria Sectorului 2 se află pe rol 10 astfel de dosare, iar la Judecătoria Sectorului 4, cinci, în cazul cărora s-ar putea aplica, de asemenea, legea penală mai favorabilă.

 

Aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, la 1 februarie, după ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). La nivelul tuturor unităţilor penitenciare s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte. Acestea au fost formate din judecători, procurori şi personal administrativ. Sarcina acestora a fost de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, având în vedere că sâmbătă intră în vigoare noile coduri – penal şi de procedură penală.

 

Comisiile de evaluare vor verifica, pentru fiecare persoană, cuantumul şi stadiul executării fiecărei pedepse, vor identifica situaţiile care pot fi de natură să atragă aplicarea legii penale mai favorabile, cu propunerea, dacă este cazul, a reducerii pedepsei, a înlocuirii pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, cu menţionarea datei estimative la care se împlineşte durata pedepsei reduse şi vor identifica orice alte date, informaţii şi situaţii pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile.