Ministrul economiei Varujan Vosganian spune că „a venit momentul să fie făcută curăţenie în ceea ce priveşte proprietatea economică a statului”, susţinând că, exceptând unele companii energetice mari, toate celelalte companii ale statului vor fi privatizate în „viitorul mediu”.
Potrivit Ziarul Financiar, Varujan Vosganian a declarat ieri, în discursul ţinut la un workshop organizat la Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, că statul trebuie să îşi reducă rolul de actor şi să îşi întărească rolul de arbitru, iar în acest context, cu unele excepţii, toate marile companii la care statul este acţionar majoritar vor fi privatizate.
„A venit momentul să facem curat în ceea ce priveşte proprietatea economică a statului. Statul nu mai trebuie să fie actor. Modul în care statul a fost în acelaşi timp supraveghetor şi actor a fost dăunător; fie s-au tolerat deficienţele, fie a fost folosit preţul mai mare ca să acopere ineficienţa, fie au fost folosite la graniţa dintre interesul public şi interesul privat tendinţe dăunătoare pentru interesul public, fie comunităţile respective au rămas în urmă în ceea ce priveşte cerinţele de mediu şi cerinţele ecologice, toate acestea ne arată că dacă vrem cu adevărat să încheiem tranziţia în domeniul economic ea nu se poate încheia decât în clipa în care rolul statului ca actor economic va înceta. Eu nu vorbesc niciodată despre reducerea rolului statului în economie, ci despre redimensionarea rolului statului în economie. Statul trebuie să reducă din rolul de actor economic, dar trebuie să-şi sporească rolul ca garant al liberei competiţii şi al proprietăţii. Nu trebuie să se retragă, ci trebuie să se reorienteze către a fi arbitru, a fi normator al pieţei economice”, a spus Varujan Vosganian în discursul ţinut în faţa câtorva zeci de oameni de afaceri din Prahova, relateaza ZF.ro.
În acest context, ministrul economiei a spus că, exceptând unele companii energetice mari, toate celelalte companii la care statul este acţionar majoritar vor fi privatizate, el propunându-şi ca acest lucru să se întâmple „în viitorul mediu”, respectiv în mandatul său.
„Cu excepţia unor unităţi din domeniul energetic şi le şi numesc: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, poate şi reţele de transport – Transgaz, Transelectrica – cu excepţia, poate, a unor căi ferate cum ar fi CFR Călători pe anumite tronsoane şi cum ar fi unele componente ale industriei de apărare, toată industria de stat trebuie privatizată fără niciun fel de reţinere”, a spus Vosganian.
El a adăugat că statul trebuie să rămână cu „capacitatea de a dispune de unele unităţi economice care în unele situaţii economice excepţionale să poată echilibra sistemul”.
Ulterior, întrebat care ar fi companiile la care statul deţine pachetul majoritar şi pe care ar trebui să le privatizeze, ministrul economiei a spus că printre acestea se numără CFR Marfă, Oltchim, Cuprumin, Remin Baia Mare, întreprinderile de avioane de la Craiova, şantierele navale de la Mangalia, Fortus Iaşi, Aversa Bucureşti şi altele.
Întrebat dacă şi-a propus un termen limită pentru privatizarea acestor companii, ministrul economiei a răspuns că, dacă în ceea ce priveşte privatizările îţi propui un termen şi eventualii cumpărători află de existenţa acestui termen limită, atunci vor aştepta până la scadenţă, pentru a plăti cât mai puţin.
„Eu îmi propun ca, pe perioada mandatului meu, care ar putea fi într-o anumită ipoteză de optimism moderat chiar de patru ani, să îndeplinesc acest obiectiv în ceea ce priveşte Ministerul Economiei”, a spus Vosganian.