ULTIMĂ ORĂ:

Vernisaj la Institutul Francez Iasi, joi 10 aprilie 2014, „Cu susu-n jos”: Instalatie de Philippe Ramette

Vernisaj la Institutul Francez Iasi, joi 10 aprilie 2014, „Cu susu-n jos”: Instalatie de Philippe Ramette
Citit : 4 views Comentariu

 

 

 

Vernisaj in prezenta lui Philippe Ramette: Joi, 10 aprilie, 18.00

 

Locația: Institutul Francez Iasi

Perioada: 10 aprilie – 10 mai 2014

INTRAREA LIBERA

 

Poet al absurdului, un dandy pierdut intr-o lume ce se vrea rationala, dar unde nebunia si violenta sunt la ele acasa, Philippe Ramette submineaza constant si indaratnic, demersul sau fiind o prima etapa a unei strategii de recucerire revolutionara, constand in a zdruncina, inainte de toate, convingerile. Artistul nu denunta minciunile din societatile noastre afirmand ca „suntem mintiti” (o actiune prea simpla sau deja intreprinsa de altii: unii au sustinut ca pipele nu ar fi ceea ce sunt in aparenta), ci ne sugereaza viziunea sa asupra lucrurilor, oferindu-ne posibilitatea de a observa realitati imposibile, prin afirmatia: „acest lucru este adevarat!”. Asta deoarece, in imaginile in care artistul se pune pe sine in scena – cateodata cu oarecare periculozitate –, totul este adevarat (sau aproape); totul pentru a demonstra, asa cum dovedesc fotografiile si fara a face uz de trucaje, faptul ca visele pot fi traite.

Care sunt uneltele artistul? Va vom dezvalui secretul! Adevarul este si mai frumos (si simplu, pana la urma)… Instrumentele sale – inspirat denumite proteze – actioneaza asupra imaginarului asa cum carjele (o alta tema recurenta in activitatea sa artistica) ii sunt de folos invalidului pentru a se deplasa, sontac-sontac. Ele sunt ascunse sub haine, redandu-i astfel Omului demnitatea si autonomia, cu pretul unor concesii ce nu ni se arata direct (o munca de conceptie considerabila, o ingeniozitate extraordinara, un inconfort sigur).

Un mesaj? „Fiti in sfarsit rationali, traiti imposibilul!”

 

Nascut in 1961 la Auxerre, in Franta, Philippe Ramette traieste si isi desfasoara activitatea la Paris. Consultati biografia si bibliografia artistului pe pagina de web a Galeriei Xippas Paris.