Veste buna pentru cititori! Operele lui Mihail Sadoveanu se gasesc din nou in librarii

 

 

 

Unul dintre cei mai mari autori romani, dar aproape anonim in afara tarii, Sadoveanu este cunoscut pentru romane clasice precum „Baltagul” si „Fratii Jderi”, citite de romani in ultima jumatate de secol, scrie agentia Associated Press, citata de ziare.com.

 

 

Operele lui Sadoveanu pot fi gasite din nou in librariile romanesti, dupa o absenta cauzata de cearta pe drepturile de autori, la care s-au adaugat acuzatii de piraterie. Criticii l-au acuzat pe detinatorul drepturilor de autor, Dan Herford, ca a acaparat lucrarile.

 

Tatal acestuia a fost casatorit cu nepoata lui Sadoveanu, administrand drepturile de publicare pana la moartea lui, in anul 2006. Smaranda Herford a fost data insa in judecata dupa moartea sotului sau, iar dupa cinci ani instanta suprema din Romania i-a dat castig de cauza, iar Dan Herford a ajuns in posesia drepturilor de autor, in anul 2011.

 

Herford le-a interzis editurilor sa publice opere ale lui Mihail Sadoveanu, acuzand ca romanele scriitorului au fost piratate de edituri, prin copii lipsite de respect, cu aspect ieftin. Astfel, lucrarile lui Sadoveanu au fost cumparate din anticariate, iar elevii au fost nevoiti sa apeleze la carti de pe vremea parintilor sau sa descarce ilegal de pe Internet copii ale „Baltagului”.

 

Dan Herford, care traieste in Olanda, si-a deschis propria editura, care va publica in exclusivitate cartile. Barbatul sustine ca nu a avut de ales: „Am fost fortat sa recurg la aceasta solutie radicala din cauza pirateriei”. El a refuzat sa pronunte numele editurilor care au publicat ilegal operele lui Sadoveanu, mentionand ca instanta a rezolvat aceasta problema. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Iata cum au evoluat in timp brandurile romanesti din perioada comunismului

URMĂTORUL ARTICOL

Veronica Micle, „ingerul blond” al lui Mihai Eminescu!

Ultimele știri de la Cultura