Vestea ca Margareta Pogonat-Caliopi a murit duminica (11 mai, 2014 – n.r.) la varsta de 81 de ani, dupa o lunga si necuvenita suferinta, i-a marcat pe actorii Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi.
Cu toate ca, uneori, cuvintele sunt prea sarace pentru a defini un OM, actorul Petru Ciubotaru a reusit sa transmita un mesaj deosebit despre aceasta. „Moartea Margaretei Pogonat lasa un gol imens care, niciodata, nu va putea fi recuperat. Vorbim de o mare actrita a teatrului romanesc care era de o modestie si de o discretie cu totul si cu totul deosebita. Mereu s-a retras din tumultul cotidianului si a privit, tacut si cu fina ironie, zbuciumul inutil al celorlalti. Fiica a celebrului avocat iesean Pogonat, om ce a avut o contributie importanta pentru mediul cultural iesean prin activitatea de la revista «Viata Romaneasca» sau la momentele care se derulau la fostul Jokey Club, acesta i-a insuflat un spirit special fiicei sale. O mare actrita a cinematografiei si teatrului romanesc, repet, aceasta lasa un gol care nu va putea fi recuperat niciodata. Inclusiv fiica si ginerele meu au avut ocazia sa fie studentii acesteia”, a marturisit, vizibil afectat, actorul Petru Ciubotaru.
Nascuta la 6 martie 1933, Pogonat a avut o cariera prestigioasa si prodigioasa. A absolvit fostul Institut de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti, în 1959. A desfasurat, de-a lungul anilor, o bogata activitate dramatica la: Teatrul de Stat din Botosani, Nationalul iesean, Teatrul de Stat din Ploiesti, Teatrul Nottara din Bucuresti. Primele momente reprezentative in teatru le-a avut in piesa „Doua lozuri” – 1957. De asemenea, printre spectacolele in care a jucat se numara si: „Patru lacrimi” de Viktor Rozov, „Oameni feluriti” de Anton Holban, „Sentimente si naftalina” de Sidonia Dragusanu, „Carambol” si „Pensiunea Doamnei Otilia” de I.D. Serban sau „Omul care face minuni” de Radu F. Alexandru. In cinematografie a debutat în 1957, in pelicula „Pasarea furtunii”, in regia lui Dinu Negreanu. Primeste Premiul Asociatiei Cineastilor din Romania pentru interpretare, în anul 1972, cu un rol din filmul „Drum în penumbra”, in regia lui Lucian Bratu si in 1973 pentru prestatiile din „Zestrea”, regia Letitia Popa si „Dragostea începe vineri”, regia Virgil Calotescu.
bzi.ro