Ponta si Ioana Petrescu

Vezi aici schimbarile pe care le face Ministerul de Finante in 2015

Ministerul Finantelor Publice a postat vineri dimineata pe pagina sa de internet un proiect de Ordonanta de Urgenta care fixeaza acciza doar in lei (fara sa mai depinda de cursul euro), prelungeste cu un an termenul de modificare a nivelului redeventelor, eliminarea din Codul fiscal a obligatiilor privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla si a celor referitoare la completarea Registrului – jurnal de incasari si plati si a Registrului-inventar, pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si venituri din activitati agricole, dar si alte modificari ale unor acte normative.

In cazul impozitului pe venit

  • Se propune eliminarea din Codul fiscal, pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura a prevederilor referitoare la obligatiile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla si a celor referitoare la completarea Registrului – jurnal de incasari si plati si a Registrului-inventar.
  • Precizarea exceptiilor de la obligatiile privind organizarea si conducerea evidentei contabile in Codul fiscal, in cadrul categoriilor de venituri.
  • Instituirea obligatiei privind completarea Registrului de evidenta fiscala. Modelul si continutul acestui registru vor fi aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
  • Alte prevederi de natura tehnica.


In privinta Taxei pe valoarea adaugata

Incepand cu 1 ianuarie 2015, companiile care furnizeaza servicii pe cale electronica, servicii telecom, radio si tv catre consumatori vor colecta TVA din Statul Membru in care este stabilit beneficiarul. Aceasta este consecinta modificarii regulilor privind locul prestarii acestor servicii catre consumatori finali (B2C), atat de catre prestatorii stabiliti in UE, cat si de catre prestatorii stabiliti in afara spatiului European. 

Astfel, orice companie care vinde catre consumatorii din UE produse digitale cum ar fi ziare, muzica, software, jocuri, e-books, filme online, televiziune, telefonie sau e-banking va fi vizata de noile reguli din pachetul TVA 2015.

Luand un exemplu practic, un cetatean german care achizitioneaza in anul 2014 un antivirus pe cale electronica din Romania suporta un cost cu TVA de 24%, nivelul TVA din Romania (chiar daca rata aplicabila in Germania este de 19%), insa, din anul 2015, costul pentru acest cumparator va fi de 19% TVA, ca in Germania.

Schimbari la nivelul Accizelor si altor taxe speciale

  • Pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an, functie de care se stabileste nivelul in lei a accizelor pentru anul urmator, precum si pentru pastrarea valorii reale a a acestor venituri si a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat cat si pentru mediul de afaceri, este necesara stabilirea nivelului accizelor in lei si actualizarea cu cresterea preturilor de consum.

 

  • Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014. Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie.

Modificari ale contributiilor sociale obligatorii
Venituri din activitati independente

  • Sunt efectuate corelatii cu prevederile Titlului III, referitoare la eliminarea sintagmei „pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla” si inlocuirea acesteia cu sintagma „pe baza datelor din contabilitate”, ca urmare a propunerilor de modificare a Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a proiectului de Ordin pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.

Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Titlul XI „Finantarea unor cheltuieli de sanatate”

S-au corelat prevederile referitoare la contributiile pentru finantarea cheltuielilor pentru sanatate cu cele referitoare la nivelul accizelor, in sensul exprimarii acestora in lei.
Totodata, in vederea aplicarii unui tratament unitar tuturor platitorilor de accize, se introduce obligatia de plata a contributiilor pentru finantarea cheltuielilor pentru sanatate si in sarcina operatorilor economici care efectueaza achizitii intracomunitare de bauturi alcoolice si produse din tutun.

Deoarece contributiile pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate reprezinta o parte din contravaloarea accizelor datorate la bugetul de stat, se impune corelarea termenului de plata a acestora cu termenul de plata a accizelor prevazut in Codul fiscal. De asemenea s-a implementat un mecanism de actualizare anuala a contributiilor similar celui utilizat pentru determinarea nivelului accizelor armonizate.

Cititi mai multe pe Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Statul Roman a castigat in fata Bisericii Ortodoxe procesul pentru 166.000 de hectare de padure

URMĂTORUL ARTICOL

AFIR va pune la dispoziția beneficiarilor Prețurile Maximale pentru proiectele de servicii finanțate prin Măsura LEADER

Ultimele știri de la Economic