Vezi mesajul ascuns pe care l-a transmis Michelangelo prin fresca „Crearea lui Adam”

 

 

 

La prima vedere, fresca este de-o simplitate iesita din comun, dar trebuie sa ne amintim ca Michelangelo nu a fost doar un pictor oarecare, ci un om complex, cu foarte multe cunostinte pe care a dorit sa le transmita umanitatii. Complexitatea pictorului se observa din mesajul ascuns in creatia sa, mesaj care depaseste puterea de intelegere a celor mai multi dintre oameni.

 

 

Magnifica opera de arta a fost creata intre anii 1508-1512 si a fost comandata chiar de Papa Iulius al II-lea. Michelangelo a pictat-o fara asistenta si fara a tine cont de parerile celor din jurul sau. Aceasta este cauza pentru care diverse opinii contradictorii s-au nascut in cercurile oamenilor de stiinta. Scanteia sau fluxul energetic dintre degetul creatorului si cel al lui Adam se zareste atat de bine incat am putea crede ca opera sa este incarcata de o imensa energie pozitiva. La o analiza minutioasa, s-a constatat ca sfera in care este pictat creatorul este izbitor de asemanatoare cu creierul uman. Oare ce a vrut sa transmita Michelangelo prin acest fapt?

 

Printr-o comparatie simpla a contururilor celor doua imagini (forma creierului uman, cat si forma sferei din care provine Dumnezeu), realizam ca spatiul este unul si acelasi. Dumnezeu provine dintr-un mare creier, identic cu cel uman, si de acolo i-a oferit viata primului om de pe Pamant.

 

O alta ciudatenie este glanda pituitara, care se observa atat de bine in fresca din Biserica Sixtina si care este infatisata de piciorul unui inger. Se pare ca Michelangelo a omis voluntar sa-i mai picteze degetele pentru a scoate in evidenta cat mai bine aceasta componenta importanta a creierului uman, scrie gorj-domino.ro.

 

Ce a vrut sa transmita?

 

Glanda pituitara este o structura mica la baza creierului situata in interiorul unei sei osoase protective. Ea este cea mai importanta glanda din sistemul endocrin (hipotalamus, glanda pituitara, glanda pineala, glanda tiroida si paratiroidele, pancreasul, suprarenalele, glandele de reproducere – ovarele si testiculele). I se mai spune si glanda maestru (conducatoare) pentru ca isi produce proprii hormoni, dar influenteaza de asemenea secretia hormonala a altor glande. Aceasta glanda controleaza intestinele, vezica, uterul, stomacul si splina.

 

Si atunci nu putem sa ne intrebam decat care este mesajul codificat din spatele acestei opere de arta? Oare maestrul Michelangelo a vrut sa sugereze ca Dumnezeu este o inteligenta deosebita, un creier care poate sa puna in miscare intregile legi universale, sau pur si simplu creatorul este doar in mintea umana?

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Vezi scrisoarea lui Petre Tutea catre bunul sa prieten Emil Cioran

URMĂTORUL ARTICOL

Paslaru Ioan, zis Puiu, iesean dat in urmarire prin Interpol, a fost prins in Marea Britanie. Ieseanul este acuzat de trafic de minori

Ultimele știri de la Cultura