Vezi scrisoarea lui Petre Tutea catre bunul sa prieten Emil Cioran

 

 

 

La 3 decembrie 1991 moare Petre Tutea in Bucuresti ,a fost un eseist, filosof, economist si om politic roman.“Definitia mea este: Petre Tutea, romanul. Am aparat interesele Romaniei in mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire si suferinta. Si convingerea mea este ca suferinta ramine totusi cea mai mare dovada a dragostei lui Dumnezeu”.

 

 

“Se spune ca intelectul e dat omului ca sa cunoasca adevarul. Intelectul e dat omului, dupa parerea mea, nu ca sa cunoasca adevarul, ci sa primeasca adevarul”

 

“Ma misc intre Dumnezeu si neamul din care fac parte. In afara de acesti termeni, nu vad nimic semnificativ intre cer si pamant”

 

Intrebat: „Ce inseamna un om de dreapta?”, cateva clipe inainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a raspuns simplu:

 

„– Roman absolut, asta inseamna!”

 

Nascut in 6 octombrie 1902, Boteni, judetul Arges. Petre Tutea a fost supranumit un Socrate roman datorita preocuparilor filosofice si a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul sau personal in orice circumstante, chiar si in inchisoare.

 

Draga Emil,

 

Ma gandesc cu placere la clipa cand ne-am cunoscut. Tin sa subliniez ca apari, pregnant, in constiinta mea in mod pur, detasat de timp si spatiu. Incerc sa gandesc jocul pe care-l port intre prietenie si admiratie. Am certitu-dinea ca te-ai implinit, eu insa nu. Ma consolez nu cu aceasta iluzorie forma a nemuririi: gloria, ci cu nemurirea religioasa, care puncteaza cimitirele cu cruci. Crucea simbolizeaza anularea distinctiei intre gloriosi si invinsi. Fara religia crestina omul ar trai nelinistea produsa de limitele vietii si de moartea absoluta. Ce glorios este crestinismul ce populeaza templele si cimitirele cu nemuritori! Religia crestina asigura fraternitatea intre gloriosi si anonimi si invinsi. Fara crestinism, umanitatea ar fi alcatuita din bipezi anonimi si gloriosi. Ce glorioasa e viziunea crestina asupra omului in care nebunii, neimplinitii si geniile se intalnesc, fratern, aici si dincolo. Religia crestina ne permite sa vorbim despre oameni fara deosebire. Este si firesc, pentru ca, desi fizic se aseamana, metafizic se deosebesc prin destin. De altfel, metafizica, aceasta disciplina filosofica fundamentala, nu a putut si nu poate inlocui religia. Religia crestina, prin puterea ei nivelatoare, inlatura oamenii de prisos; ea inlatura dezgustul existentei si spaima mortii absolute.

 

Draga Emil, sunt batran, bolnav si trist. Sunt nelinistit de perspectiva mortii. Ce pustie ar fi viata fara temple, sacerdoti si credinciosi. Imi pare bine ca scoala, cu toate disciplinele ei, nu poate inlocui Biserica.

 

P.S.: Draga Emile, cred ca-ti aduci aminte de scrisoarea, trimisa acum cativa ani, prin care te rugam sa-ti las camera de langa Cismigiu. Acum, cand perspectiva mortii ma preocupa mai mult ca altadata, revin cu aceeasi rugaminte, pentru a avea si tu, cand te vei fi intorcand la Bucuresti, un acoperis.

 

3 martie 1991

 

Bucuresti Petre Tutea

 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

La Teatru FiX se canta live – ELEGANT JAZZ BAND, joi 5 decembrie 2013

URMĂTORUL ARTICOL

Vezi mesajul ascuns pe care l-a transmis Michelangelo prin fresca „Crearea lui Adam”

Ultimele știri de la Cultura