Victor Ponta și-a înregistrat la BEC candidatura la alegerile prezidențiale

Premierul Victor Ponta și-a depus, miercuri, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidat din partea Alianței Electorale PSD-UNPR-PC la alegerile prezidențiale.

El a precizat că își dorește schimbarea profilului șefului statului, dar și încheierea a 25 de ani de tranziție de la dictatură la o societate democratică și unită.

„Am emoții pentru că eu sper și îmi doresc să încheiem 25 de ani de tranziție de la dictatură la o societate democratică, europeană, la o societate liberă și care să fie din nou unită. Acesta este unul dintre cele două fundamente ale programului meu prezidențial. Vreau să facem toate schimbările de care societatea românească are nevoie, vreau să schimbăm în primul rând profilul președintelui — de la un generator de crize la un adevărat reprezentant al intereselor publice și la cel care înlesnește dialogul între diversele categorii sociale și puteri ale statului. Cred că avem nevoie de unitate”, a spus Ponta.

Acesta a adăugat că se gândește că, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, va avea oportunitatea de a participa la „două momente istorice” — aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, respectiv faptul că, în 2019, România va deține președinția Uniunii Europene.

„Sunt extrem de emoționat la gândul că, dacă românii vor decide așa în 16 noiembrie, voi fi acel președinte care nu avea încă 18 ani în 1989, dar alături de toți cetățenii României va sărbători, în 2018, o sută de ani de la Marea Unire, iar, în 2019, România va deține președinția UE. Sunt două momente istorice la care doar una din trei-patru generații poate spera vreodată să participe”, a mai spus premierul.

Pentru contracandidații săi, Ponta a precizat că are „un mesaj de respect”, adăugând că îi apreciază pe acei candidați care au un mesaj și o identitate clare.
„Atunci când candidezi pentru funcția de președinte, cel mai rău lucru este să nu ai nicio identitate, să nu ai nicio părere pentru că atunci riști să creezi surprize după. Îi apreciez pe toți candidații la funcția de președinte al României care spun foarte clar: ‘Asta suntem, asta susținem, asta am făcut în ultima perioadă, astea sunt opiniile noastre pe politică externă, pe apărare, pe economie, pe Constituție’. Orice candidat la președinție, și aici vorbesc nu doar ca un candidat, ci ca un cetățean… eu nu vreau să am surprize, să votez pe cineva despre care nu știu nimic. Vreau să știu exact cine sunt candidații, ce au făcut și ce vor să facă”, a mai declarat Ponta.

Acesta a ținut să precizeze că va participa la dezbaterile ce vor fi organizate în perioada campaniei electorale fiindcă „acestea nu sunt doar exerciții de confruntare între doi sau mai mulți candidați, ci este vorba despre oportunitatea ca românii să știe cine ești și ce vrei să faci pe marile teme care țin de președinte”.

„Din acest punct de vedere, am un mare avantaj și un dezavantaj — despre cum văd eu viitorul României, despre ce am putut să fac și despre ce pot să fac în continuare, cam toți cetățenii României știu, dar voi continua să vorbesc până pe 16 noiembrie pentru că este datoria mea să îi informez pe cetățeni, atunci când vin la vot să știe exact la ce să se aștepte”, a adăugat premierul.

Întrebat cu ce procent se așteaptă să intre în cel de-al doilea tur al alegerilor, Victor Ponta a spus că „cel mai important lucru este ca, în turul al doilea, majoritatea românilor să creadă în acest proiect prezidențial și atunci procentele rămân doar pentru statistică”.

Victor Ponta și-a depus miercuri seară, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidat în alegerile prezidențiale din partea Alianței Electorale PSD-UNPR-PC.

Acesta a fost așteptat la BEC de un număr mare de simpatizanți, atât reprezentanți ai PSD, cât și ai PC și UNPR.

Premierul a venit însoțit de soția sa, europarlamentara Daciana Sârbu, de liderii PC și UNPR — Daniel Constantin, respectiv Gabriel Oprea, precum și de vicepremierul Liviu Dragnea, dar și de membri ai Guvernului și vicepreședinți ai PSD.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

România, condamnată la CEDO pentru Mineriada 1990: „Există elementele unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român”

URMĂTORUL ARTICOL

Elena Udrea vine maine la Iasi

Ultimele știri de la Eveniment