În doi ani, Iaşul va avea un nou spital de pediatrie, speră Maricel Popa, preşedintele CJ. El a anunţat ieri iniţierea unui proiect privind renovarea şi modernizarea completă a Spitalului „Sf. Maria“. Astfel, cunoscuta clădire cu opt etaje va avea o cu totul altă faţă după ce va fi izolată termic.
Acum, clădirea are un grad scăzut de protecţie termică: doar 10 la sută dintre ferestre au fost înlocuite cu tâmplărie din aluminiu sau PVC, dintre planşee doar cel superior este termoizolat, iar intrările sunt prevăzute cu uşi metalice cu geam simplu. În aceste condiţii, nu mai e de mirare că spitalul este un mare consumator de energie. Dar, în urma proiectului depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, sediul celei mai mari instituţii pediatrice din Moldova va deveni „o clădire verde“, cu panouri solare şi climatizare automată.
ADRNE este organism intermediar pentru Programul Operaţional Regional (POR 2014 – 2020), iar valoarea totală a investiţiei „Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sf. Maria» Iaşi“ se ridică la 121.476.139 de lei. Partea Consiliului Judeţean, 27,38 milioane lei, reprezintă cheltuielile neeligibile ale proiectului, plus încă 1,88 de milioane de lei – echivalentul a două procente din valoarea eligibilă a proiectului.
Nu doar faţadele spitalului se vor înnoi, ci şi interioarele – de la senzorii bateriilor lavoarelor până la modernizarea celor cinci ascensoare. Totodată, va fi construit un hotel pentru părinţii care însoţesc copiii. „Este un spital foarte aglomerat şi trebuie să facem faţă tuturor provocărilor“, a spus Popa. Parcarea neluminată şi deci inaccesibilă pe timp de noapte elicopterelor care aduc pacienţi în regim de urgenţă va redeveni parcare, iar un heliport modern va fi pregătit să primească la orice oră pacienţi pe calea aerului. Preşedintele CJ a precizat că actul medical nu va fi perturbat în timpul lucrărilor de reabilitare, întrucât spitalul funcţionează în trei clădiri, suprafaţa utilă totală fiind de 18.668 mp. Construit în 1970, spitalul a fost doar în mică parte renovat şi dotat cu tehnică medicală modernă (un RMN a fost instalat abia luna trecută). Părinţii au protestat în nenumărate rânduri, ultima oară chiar acum două săptămâni, pe 1 Iunie, împotriva condiţiilor precare de spitalizare.
Încă un proiect mare, la „Pneumo“
„Vor fi lucrări şi la alte spitale, dar aici erau necesare investiţii de urgenţă pentru aparate. Nu puteai să ai un spital atât de important în Iaşi, în Moldova, care să nu aibă RMN“, a explicat şeful CJ de ce obiectivul nr. 1 este Spitalul de Copii. „Îmi pare foarte rău şi regret că n-am reuşit să aplic acelaşi proiect şi la Spitalul de Pneumoftiziologie, dar încercăm din mers să reparăm“, a adăugat el. De altfel, cu doar o zi înainte, în şedinţa CJ, consilierii au aprobat un proiect intrat in extremis pe ordinea de zi şi care se referă la o investiţie la acest spital. Este vorba de construirea unei „clădiri spital pentru tratamentul pacienţilor cu boli pulmonare cronice (în special tuberculoză) şi reabilitare pulmonară“. Situată în zona şoseaua Bucium nr 106 (unde se află acum secţia Clunet), construcţia va costa aproximativ 29,8 milioane de lei – inclusiv dotările din interior, respectiv 150 de paturi. Prin acelaşi proiect, spitalul primeşte în primă fază 149 de mii de lei pentru realizarea documentaţiei necesare.
Sursa: Ziarul de Iasi