Vrei sa-ti cumperi o masina? Vezi aici toate detaliile despre Prima Masina

Primul autoturism care va fi vândut prin programul guvernamental Prima Maşină va ajunge la proprietarul său în circa 15 zile. Cel puţin acesta este calculul dealerilor auto, care şi-au făcut scenarii optimiste legate de programul despre care se vorbeşte de mai bine de nouă luni. Vânzările de maşini au depăşit anul trecut 100.000 de unităţi, estimările pentru 2015 fiind de aproximativ 125.000 de automobile.

Programul anunţat cu surle şi trâmbiţe încă de la jumătatea anului trecut poate demara din 2 martie, data limită până la care instituţiile bancare s-au putut înscrie în program. Deocamdată, Ministerul Finanţelor nu a comunicat lista băncilor înscrise în program. Până la sfârşitul lunii decembrie, un număr de 10 instituţii bancare erau înscrise în “Prima Maşină”, între ele numărându-se mari bănci din sistem.Reprezentanţii pieţei auto acuzau în ultima perioadă scăderi majore de vânzări în cazul persoanelor fizice, aflate în aşteptarea noului program.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei ce vor să ia Prima Maşină

Guvernul va aloca în acest an un plafon al garanţiilor care pot fi emise pentru programul „Prima maşină” de 350 milioane de lei.Persoanele care vor achiziţiona un autovehicul prin programul „Prima maşină” vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%.“Pe scurt, cei interesaţi trebuie să aducă actele la noi, noi le trimitem la bancă. Iar în câteva zile dosarul se aprobă, Sperăm ca întreg procesul să dureze o săptămână-două”, explică Cristian Preoteasa.De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu vârsta de minimum 18 ani, care obţin venituri şi care îndeplinesc şi celelalte criterii de eligibilitate, printre care să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere, că nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proforma emise de vânzător să ateste că autoturismul achiziţionat prin program este nou, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, este achiziţionat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.Alte condiţii sunt avansul de minimum 5% din preţul de cumpărare şi asigurarea autoturismului nou-achiziţionat din finanţarea garantată printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puţin riscurile de avarii şi furt, fără franşiză pentru daunele totale de avarii şi furt şi cu o franşiză de maximum 100 de euro, echivalent în lei, pentru daunele parţiale de avarii şi furt.La aceste condiţii se adaugă normele proprii fiecărei bănci, precum şi condiţiile specificate deja în OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program, precizează ministerul.

Costul total al finanţărilor

Costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului va fi compus din dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 6 luni (în prezent de 1,64%) plus o marjă de maximum 3% pe an. Marja include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator şi cheltuielile obligatorii legate de finanţare, în toate etapele finanţării. Marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, penalităţile percepute conform contractului de finanţare.Comisionul de risc care se plăteşte de către beneficiar este calculat de către finanţator ca procent aplicat la suma garantată în cadrul programului şi achitat o singură dată, la acordarea garanţiei, pentru toată perioada de valabilitate a garanţiei. Comisionul de risc este de maximum 1% din valoarea garantată.Comisionul de administrare datorat Fondului de Garantare este plătit de către beneficiar şi calculat la soldul finanţării garantate. Nivelul comisionului de administrare este negociat anual între Ministerul Finanţelor şi Fondul de Garantare şi este stabilit prin ordin al ministrului Finanţelor şi al ministrului delegat pentru Buget.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Se schimba salariile bugetarilor!

URMĂTORUL ARTICOL

Fructul-minune care scade tensiunea si previne cancerul

Ultimele știri de la Economic