Zeci de mii de ieseni si-au asigurat degeaba masinile sau locuintele. Acestia risca sa nu fie despagubiti in cazul producerii unor dezastre naturale sau accidente auto

 

 

 

Au avut incredere in aceasta firma de asigurari, dar acum regreta. Zeci de mii de ieseni si-au asigurat locuintele sau autoturismele la compania Astra, dar ar putea sa nu primeasca despagubiri în cazul producerii unei catastrofe naturale sau a unor accidente auto.

Problemele cu care se confrunta cea mai mare companie de asigurari din tara au iesit la iveala dupa un control efectuat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). In urma acestuia, s-a constatat faptul ca firma de asigurari a fost prost manageriata si a inregistrat pierderi uriase. Astra are peste 46.000 de contracte de asigurare pentru locuinte si alte 12.000 de polite RCA incheiate in Iasi.

 

Peste 7 milioane de lei au platit iesenii pentru asigurari

 

Tot mai multi ieseni au ales sa isi asigure locuintele sau masinile la aceasta societate de asigurari. In ultimii ani, zeci de mii de persoane au considerat ca Astra Asigurari este cea mai buna varianta in cazul in care va fi nevoie sa fie despagubiti. Astfel, cei care si-au asigurat locuintele au ales doua tipuri de polite. Una dintre ele este asigurarea obligatorie a locuintelor împotriva fenomenelor naturale. In cazul acestei asigurari, riscurile acoperite prin polita obligatorie de asigurare sunt in caz de cutremure, alunecari de teren si inundatii, manifestate ca fenomene naturale. 

 

In functie de tipul proprietatii pe care o au, fiecare iesean plateste 10 sau 20 de euro pe an, suma maxima asigurata fiind cuprinsa intre 10.000 si 20.000 euro, pentru cele trei riscuri de catastrofe naturale. In cazul in care valoarea locuintei depaseste 10.000 sau 20.000 de euro, locuintele sunt asigurate la valoarea reala prin politele emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), ce acopera cele trei riscuri catastrofice in limita sumelor asigurate si cea facultativa, care completeaza protectia impotriva riscurilor catastrofice pana la nivelul valorii reale.

 

Cei mai multi ieseni au incheiat polite de asigurari facultative pentru locuinte. Astfel, in judetul Iasi, numarul de contracte incheiate la aceasta societate de asigurari in anul 2013 a fost de 42.529. Valoarea totala a acestor prime brute subscrise a fost de 4.942.753 de lei. In ceea ce priveste numarul de contracte de asigurari obligatorii, volumul total al primelor brute subscrise in judetul Iasi a fost in anul 2013 in valoare de 2.086.199 lei. Numarul total al politelor incheiate de ieseni a fost de 4.462. In ceea ce priveste politele RCA pe care le au iesenii cu aceasta firma de asigurari, acestia au incheiat 12.089 de contracte de asigurari.

 

Ce solutii exista?

 

Iesenii risca sa nu mai primeasca despagubiri, pentru ca cea mai mare companie de asigurari din tara este în imposibilitatea de a onora toate politele. Ba mai mult, in urma verificarilor facute de Autoritatea de Supraveghere Financiara, institutia considera ca, în cazul unor catastrofe naturale de proportii, cum ar fi cutremure sau inundatii foarte mari, Astra va intra în incapacitate de plata, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta. Specialistii in domeniu sustin ca aceasta situatie nu va fi foarte grava, din cauza ca despagubirile pot fi facute prin Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor. 

 

„Nu cred ca se ajunge la falimentul firmei de asigurari, iar persoanele asigurate mai au oricum o sansa sa fie despagubite in orice situatie, pentru ca exista Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor. Eu nu am avut probleme pana in prezent cu aceasta firma de asigurari in cazul in care a fost nevoie de despagubiri pentru diverse situatii”, a spus Andrei Postelnicu, broker de asigurari. 

 

Astra Asigurari este una dintre cele mai reclamate societati. Numai anul trecut au fost inregistrate sute de mii de petitii care cumulau un procent de 31,38 la suta din numarul total al sesizarilor depuse la nivel national. Cele mai multe petitii înregistrate au fost cele pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) si Carte Verde. Cauzele celor mai multe petitii au fost întârzierile la plata despagubirilor pentru dosarele deschise în baza asigurarilor obligatorii auto peste termenele prevazute de legislatia în vigoare. Societatea a fost amendata cu 130.000 de lei in anul 2013 de catre ASF.

 

Dupa neregulile descoperite în urma controalelor, ASF a instituit la Astra procedura de redresare financiara, a demis conducerea si a numit un administrator special. Contactati telefonic pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie, reprezentantii Astra Asigurari Iasi nu au oferit niciun raspuns. „Va rog sa va adresati centrului de presa de la Bucuresti pentru orice informatie. Va multumesc!”, a spus Andrei Plenovici, directorul Astra Asigurari Iasi.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Tragere la sorti EURO 2016! Duminica (23.02.2014) echipa nationala de fotbal a Romaniei isi va afla adversarii din preliminarii

URMĂTORUL ARTICOL

Europarlamentarii PDL au aratat ca autostrada Iasi – Targu Mures ar putea fi inclusa in planurile Uniunii Europene in perioada urmatoare. Vezi detalii

Ultimele știri de la Actualitate