În fiecare an, pe 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Educației începând cu anul 1994
Educația reprezintă centrul misiunii UNESCO reprezentată de contribuția la promovarea păcii și securității în lume prin intermediul educației, științei și culturii, în vederea consolidării cooperării internaționale, respectării drepturilor fundamentale ale omului.
A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.
Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „Education International” a lansat la 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.
Cadrele didactice din România au zi liberă legal pe 5 octombrie și face parte din calendarul zilelor libere legal
Un scop al sărbătoririi Zilei Educației, este de a pune în atenția tuturor dreptul universal la educație, acesta fiind o valoare esențială și recunoscut fiecărei persoane, indiferent de vârstă, limbă, origine socială sau etnică.
De asemenea, în România, ziua Educației este marcată diferit față de Ziua Învățătorului, aceasta din urmă este sărbătorită pe data de 5 iunie, încă din anul 2013.