marian_enache

Ziua Primarului ar putea fi sarbatorita la nivel national pe 18 februarie, asta daca proiectul de lege depus de deputatul Marian Enache ar fi aprobat

Un parlamentar al puterii a depus zilele trecute la Senat un proiect de lege prin care propune ca pe 18 februarie să se sărbătorească la nivel naţional Ziua Primarului.
Cum deputatul Marian Enache, căci despre el este vorba, ar da liber la “manifestări şi acţiuni publice dedicate”, primarii au deja idei: „o competiţie sportivă, un minisfestival de teatru, un concurs de tinere talente”.
Mai mult, iniţiatorul s-a gândit să pună obligatoriu pe agenda TVR şi a radioului public din ziua respectivă transmiterea serbărilor locale. „Dacă Parlamentul stabileşte, sigur că se poate”, explică deputatul Enache.
Ce este primarul şi când se sărbătoreşte
Intenţiile deputatului UNPR, ales la Neamţ sub sigla USL, vin din „considerente percepute în mod nemijlocit”: rolul primarului încă neconştientizat de cetăţeni. „Am considerat că e util să stabilim prin lege o zi distinctă, datorită unor considerente pe care le-am perceput în mod nemijlocit. Am avut în vedere rolul primarului în îndeplinirea sarcinilor tot mai complexe, mai ales în perspectiva regionalizării şi a modificării Constituţiei. Merită să fie marcat printr-o zi distinctă. Ar fi şi un eveniment pentru comunitate. Am vrut să evidenţiez pentru conştiinţa publică responsabilitatea primarului. De ce nu? Cu ce îi deranjează pe cetăţeni dacă consacrăm la nivel naţional o zi distinctă a primarului?”, se întreabă Marian Enache.
Expunerea de motive semnată de iniţiator cuprinde şi definiţia primarului: „Primarul este reprezentantul statului în unitatea administrativ-teritorială în care este ales de către membrii comunităţii de conducere a serviciilor publice locale”.
Trei articole de lege descriu în linii mari cum ar arăta Ziua Primarului, o sărbătoare „a activităţii şi a recunoaşterii acesteia de către cetăţeni”, cum spune deputatul. În primul se stabileşte ziua. Mai exact, 18 februarie, an de an. „Ziua de 18 – parcă aşa am trecut – februarie este ziua în care au fost primele alegeri locale în 1926”, se justifică iniţiatorul.
Unii primari au primit cu bucurie vestea. De pildă, primarul de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, salută iniţiativa lui Enache, dar speră la mai mult. „Ehehe, pe 23 aprilie e ziua mea, fac 60 de ani şi e şi Sfântul Gheorghe, cred că de asta”, s-a arătat entuziast primarul, crezând iniţial că sărbătoarea locală va pica simultan cu aniversarea fiecărui edil în parte. „Aha, da, am înţeles greşit”, s-a repliat el însă, primind vestea deschis, chiar dacă vine dinspre adversarii politici: „Eu n-am nicio problemă, dar să nu se interpreteze ca un festivism”.
Gheorghe Ştefan (PDL): „Poţi face un minisfestival de teatru, un concurs de talente”
O întrebare se ridică însă: „Dar ce să faci fără festivism? Tot tre’ să faci nişte manifestări. Ce să facă un primar de Ziua Primarului? Să stea în casă şi să nu de ducă la serviciu?”, închipuie Gheorghe Ştefan un prim scenariu.
Răspunsul lui Enache vine în propunerea de lege, la articolul 2, care instituie “manifestări şi acţiuni publice dedicate”. Opţional, dacă au şi banii. Cu două mandate în spate, Gheorghe Ştefan are deja idei: „Poţi să faci o competiţie sportivă, un minisfestival de teatru, un concurs de tinere talente, dar trebuie să găseşti sponsori. Nu poţi să faci serbări din taxele oamenilor”, spune primarul.
Iniţiatorul cere însă mai degrabă sobrietate. „Nu-i vorba de divertisment sau de festivitate. Am şi scris în lege “pot organiza”. M-am gândit dacă există posibilităţi financiare. E vorba despre dialog şi de a prezenta activitatea primarului. De pildă, prin dezbateri publice. Acum, primarul poate să o înţeleagă în orice cheie, dar eu la asta mă refer”, spune Enache, fără a punea pune oprelişti la grătare, serbări câmpeneşti sau spectacole.
TVR şi SRR, martore la Ziua Primarului
Ultimul articol din propunerea de lege aduce şi instituţiile de presă subvenţionate de stat, la Ziua Primarului, cu obligaţia de a face cunoscute “manifestările şi acţiunile publice dedicate”. „Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor include în programele lor emisiuni dedicate zilei primarului”, se arată în iniţiativa lui Enache.
Mai exact, explică deputatul, „TVR şi SRR vor face referinţe că ziua respectivă este declarată Ziua Primarului, lucruri de genul ăsta. Vor informa publicul”. Întrebat însă dacă Parlamentul poate impune prin lege posturilor publice de radio şi tv ce să includă în emisiuni, Marian Enache a răspuns convins: „Dacă există o lege oficială, trebuie, vor trebui să facă acest lucru. Dacă Parlamentul stabileşte, sigur că se poate”.
Pentru Gheorghe Ştefan problema este însă în altă parte. „Eu n-aş face aşa. Sunt 3.000 de primari. Ce faci? Dai 3.000 de primari la televizor? Nu. Intră Oprescu şi ăia de la Bucureşti şi pe ceilalţi îi neglijezi, nu? E de analizat aici”, spune primarul PDL.
Dumitru Buzatu (PSD): „Să fie şi o zi a reprezentantului sătesc atunci, dar să nu degenereze în muncă”
Din tabăra preşedinţilor de Consilii Judeţene, Ziua Primarului nu se vede însă prea bine. „Eu, dacă ar fi să iau ca atare o astfel de iniţiativă, zic ar trebui să facem o zi a primarului, o zi a consilierului judeţean, o zi a preşedintelui de Consiliu Judeţean, o zi a reprezentantului sătesc şi să lăsăm un final deschis, ca la filmele bune, acestui proiect şi ori de câte ori cineva are chef să înfiinţeze o zi din asta să o facă pe loc, dar nu care cumva să degenereze în muncă”, a comentat, ironic, Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui.
Un motiv pentru astfel de legi există însă. „Unii tânjesc după asta, altfel n-ar fi venit domnul Enache cu aşa o idee. E o cunoştinţă veche de-a mea, cred că a păţit ceva. E un jurist eminent. Îndreaptă-te, dom’le, spre domeniul muncii, spre legea şomajului, nu face ziua primarului. Suntem plini de iniţiative hazlii”, spune Buzatu.
Ideea lui Marian Enache nu este însă singulară. Recent, liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat că a depus în Parlament o propunere legislativă pentru declararea la nivel naţional a zilei de 28 noiembrie drept Ziua Bucovinei. Deputatul PSD Bogdan Diaconu vrea ca 9 mai să fie Ziua Parlamentului declarată liberă, iar în urmă cu o lună a fost adoptat şi mai vechiul proiect de lege prin care 31 august devine Ziua Limbii Române.
Un parlamentar al puterii a depus zilele trecute la Senat un proiect de lege prin care propune ca pe 18 februarie să se sărbătorească la nivel naţional Ziua Primarului.

Un parlamentar al puterii a depus zilele trecute la Senat un proiect de lege prin care propune ca pe 18 februarie să se sărbătorească la nivel naţional Ziua Primarului.

Cum deputatul Marian Enache, căci despre el este vorba, ar da liber la “manifestări şi acţiuni publice dedicate”, primarii au deja idei: „o competiţie sportivă, un minisfestival de teatru, un concurs de tinere talente”.Mai mult, iniţiatorul s-a gândit să pună obligatoriu pe agenda TVR şi a radioului public din ziua respectivă transmiterea serbărilor locale. „Dacă Parlamentul stabileşte, sigur că se poate”, explică deputatul Enache.

Ce este primarul şi când se sărbătoreşte

Intenţiile deputatului UNPR, ales la Neamţ sub sigla USL, vin din „considerente percepute în mod nemijlocit”: rolul primarului încă neconştientizat de cetăţeni. „Am considerat că e util să stabilim prin lege o zi distinctă, datorită unor considerente pe care le-am perceput în mod nemijlocit. Am avut în vedere rolul primarului în îndeplinirea sarcinilor tot mai complexe, mai ales în perspectiva regionalizării şi a modificării Constituţiei. Merită să fie marcat printr-o zi distinctă. Ar fi şi un eveniment pentru comunitate. Am vrut să evidenţiez pentru conştiinţa publică responsabilitatea primarului. De ce nu? Cu ce îi deranjează pe cetăţeni dacă consacrăm la nivel naţional o zi distinctă a primarului?”, se întreabă Marian Enache.Expunerea de motive semnată de iniţiator cuprinde şi definiţia primarului: „Primarul este reprezentantul statului în unitatea administrativ-teritorială în care este ales de către membrii comunităţii de conducere a serviciilor publice locale”.Trei articole de lege descriu în linii mari cum ar arăta Ziua Primarului, o sărbătoare „a activităţii şi a recunoaşterii acesteia de către cetăţeni”, cum spune deputatul. În primul se stabileşte ziua. Mai exact, 18 februarie, an de an. „Ziua de 18 – parcă aşa am trecut – februarie este ziua în care au fost primele alegeri locale în 1926”, se justifică iniţiatorul.Unii primari au primit cu bucurie vestea. De pildă, primarul de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, salută iniţiativa lui Enache, dar speră la mai mult. „Ehehe, pe 23 aprilie e ziua mea, fac 60 de ani şi e şi Sfântul Gheorghe, cred că de asta”, s-a arătat entuziast primarul, crezând iniţial că sărbătoarea locală va pica simultan cu aniversarea fiecărui edil în parte. „Aha, da, am înţeles greşit”, s-a repliat el însă, primind vestea deschis, chiar dacă vine dinspre adversarii politici: „Eu n-am nicio problemă, dar să nu se interpreteze ca un festivism”.

Gheorghe Ştefan (PDL): „Poţi face un minisfestival de teatru, un concurs de talente”

O întrebare se ridică însă: „Dar ce să faci fără festivism? Tot tre’ să faci nişte manifestări. Ce să facă un primar de Ziua Primarului? Să stea în casă şi să nu de ducă la serviciu?”, închipuie Gheorghe Ştefan un prim scenariu.Răspunsul lui Enache vine în propunerea de lege, la articolul 2, care instituie “manifestări şi acţiuni publice dedicate”. Opţional, dacă au şi banii. Cu două mandate în spate, Gheorghe Ştefan are deja idei: „Poţi să faci o competiţie sportivă, un minisfestival de teatru, un concurs de tinere talente, dar trebuie să găseşti sponsori. Nu poţi să faci serbări din taxele oamenilor”, spune primarul.Iniţiatorul cere însă mai degrabă sobrietate. „Nu-i vorba de divertisment sau de festivitate. Am şi scris în lege “pot organiza”. M-am gândit dacă există posibilităţi financiare. E vorba despre dialog şi de a prezenta activitatea primarului. De pildă, prin dezbateri publice. Acum, primarul poate să o înţeleagă în orice cheie, dar eu la asta mă refer”, spune Enache, fără a punea pune oprelişti la grătare, serbări câmpeneşti sau spectacole.

TVR şi SRR, martore la Ziua Primarului

Ultimul articol din propunerea de lege aduce şi instituţiile de presă subvenţionate de stat, la Ziua Primarului, cu obligaţia de a face cunoscute “manifestările şi acţiunile publice dedicate”. „Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor include în programele lor emisiuni dedicate zilei primarului”, se arată în iniţiativa lui Enache.Mai exact, explică deputatul, „TVR şi SRR vor face referinţe că ziua respectivă este declarată Ziua Primarului, lucruri de genul ăsta. Vor informa publicul”. Întrebat însă dacă Parlamentul poate impune prin lege posturilor publice de radio şi tv ce să includă în emisiuni, Marian Enache a răspuns convins: „Dacă există o lege oficială, trebuie, vor trebui să facă acest lucru. Dacă Parlamentul stabileşte, sigur că se poate”.Pentru Gheorghe Ştefan problema este însă în altă parte. „Eu n-aş face aşa. Sunt 3.000 de primari. Ce faci? Dai 3.000 de primari la televizor? Nu. Intră Oprescu şi ăia de la Bucureşti şi pe ceilalţi îi neglijezi, nu? E de analizat aici”, spune primarul PDL.Dumitru Buzatu (PSD): „Să fie şi o zi a reprezentantului sătesc atunci, dar să nu degenereze în muncă”Din tabăra preşedinţilor de Consilii Judeţene, Ziua Primarului nu se vede însă prea bine. „Eu, dacă ar fi să iau ca atare o astfel de iniţiativă, zic ar trebui să facem o zi a primarului, o zi a consilierului judeţean, o zi a preşedintelui de Consiliu Judeţean, o zi a reprezentantului sătesc şi să lăsăm un final deschis, ca la filmele bune, acestui proiect şi ori de câte ori cineva are chef să înfiinţeze o zi din asta să o facă pe loc, dar nu care cumva să degenereze în muncă”, a comentat, ironic, Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui.Un motiv pentru astfel de legi există însă. „Unii tânjesc după asta, altfel n-ar fi venit domnul Enache cu aşa o idee. E o cunoştinţă veche de-a mea, cred că a păţit ceva. E un jurist eminent. Îndreaptă-te, dom’le, spre domeniul muncii, spre legea şomajului, nu face ziua primarului. Suntem plini de iniţiative hazlii”, spune Buzatu.Ideea lui Marian Enache nu este însă singulară. Recent, liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat că a depus în Parlament o propunere legislativă pentru declararea la nivel naţional a zilei de 28 noiembrie drept Ziua Bucovinei. Deputatul PSD Bogdan Diaconu vrea ca 9 mai să fie Ziua Parlamentului declarată liberă, iar în urmă cu o lună a fost adoptat şi mai vechiul proiect de lege prin care 31 august devine Ziua Limbii Române.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Profesorul de pictura din Suceava, Cornel Dan, a fost gasit mort in casa sambata (20.04.2013). Barbatul avea lovituri la cap, iar politiştii iau in calcul mai multe variante. Potrivit martorilor, el obisnuia sa consume bauturi alcoolice

URMĂTORUL ARTICOL

Programul Rabla 2013: Astazi (22.04.2013) s-a dat startul pentru depunerea si validarea dosarelor colectorilor si dealerilor auto

Ultimele știri de la Actualitate