Ziua Unirii sarbatorita pe scena Nationalului iesean

Ziua Unirii este sărbătorită pe scena Naţionalului ieşean printr-un moment de autentică emoţie teatrală. În zilele de 24 şi 25 ianuarie, la Sala Mare, Teatrul Naţional ieşean propune publicului său două evenimente teatrale de excepţie în cadrul celei de a doua ediţii a proiectului ReUNIUNI teatrale, în parteneriat cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. O colaborare de lungă durată între cele două instituţii teatrale, bazată pe un dialog intercultural de calitate, se concretizează, nu întâmplător în jurul momentului sărbătoririi Unirii, prin două spectacole de vârf  ale Teatrului de peste Prut: Hronicul găinarilor după Aurel Busuioc şi Douăsprezece scaune după Ilf şi Petrov. Fiind structurat în esenţă pe interculturalitate, pe cunoaşterea mai profundă a fenomenului teatral din cele două spaţii culturale vecine, proiectul are pe agendă două dintre cele mai de succes spectacole ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, găzduite de Naţionalul de la Chişinău. Spectacolele vor avea loc pe 27 martie, zi cu dublă semnificaţie, care  sărbătoreşte atât Unirea de la 1818 a Basarabiei cu România, cât şi, la nivel mondial, teatrul .

 

   Hronicul Găinarilor va avea loc pe 24 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Spectacolul are scenariul şi regia semnate de Petru Hadârcă, decorul creat de Adrian Suruceanu, coregrafia concepută de Dumitru Tanmoşan iar costumele  realizate de Stela FurduiVersurile aparţin Magdei Duţu, muzica, îndrăgitului Valy Boghean.  Hronicul găinarilor –o epopee care cuprinde cronologic toate „momentele cruciale” prin care a trecut satul Găinari, o aşezare născută pe harta Europei, ca din întâmplare, în anul 1812 – şi de aici paralela între Găinari şi Basarabia. Momentele cruciale ale secolului al XIX-lea – căderea regimului ţarist, anii de administraţie românească, războiul sunt raportate la această localitate ce nu accede nici măcar la statutul de cătun. Astfel, din găinar în găinar, neamul lui Panteleu – întemeietorul aşezării, un tip atotmilostiv, cu o meserie secretă, descoperită în timp, aceea de a fura găini – nu numai că n-a sfinţit locul, dar l-a şi predestinat pierzaniei.

 

    Cel de-al doilea spectacol, Douăsprezece scaune, este programat pe 25 ianuarie, ora 19.00, la Sala Mare. Scenariul şi regia îi aparţin lui Petru Hadârcă, Victoria Bucun este coregrafa spectacolului, Stela Furdui este creatoarea costumelor.Valy Boghean semnează muzica iar autoarea versurilor este Radmila Popovici. O comedie muzicală despre birocraţie şi corupţie, după romanul cu acelaşi nume. Această nouă adaptare, în viziunea regizorului Petru Hadârcă, aduce pe scenă aproape întreaga trupă a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Acelaşi subiect: goana după avere şi putere, minciuna, hoţia și corupţia — teme mereu actuale, inclusiv în RepublicaMoldova. Eroii care capătă caracter naţional vin să ne spună, prin joc de teatru, multe adevăruri. Ostap Bender, neîntrecutul „maestru al combinaţiilor”, cu cei doi amici ai săi — Ippolit Matveevici şi părintele Fiodor — sunt în căutarea neîncetată a „comorii ascunse”. „Douăsprezece scaune” este o comedie mustoasă cu multă muzică, dar şi cu aluzii la timpurile în care trăim. ( Radmila Popovici).

 

Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia teatrală(tel.0232 255999). Ele pot fi achiziţionate şi online de pe www.eventim.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cea mai geroasă dimineață

URMĂTORUL ARTICOL

ROMÂNII DIN FRANȚA SOLIDARI CU FAMILIILE VICTIMELOR ATENTATULUI DE LA PARIS

Ultimele știri de la Comunicate de presa